Blanda, knåda, låt jäsa till dubbel storlek, forma och stoppa in i solköket med en termometer i. Klart när det ringer. Enklare kan det inte bli.
När du bakar bröd, bullar, muffins och kakor i ditt solkök kan du antingen använda en färdig mix eller göra din egen deg/smet. Se bara till att du lämnar utrymme för ditt bakverk att expandera. Bakar du muffins, eller liknande underlättar det att använda små, fyrkantiga formar (gärna i silikon).
Brödet på bilderna bakade jag under en sommardagseftermiddag (kl. 17:30) med växlande molnighet. Det tog 45 minuter från det att jag ställde det kalla solköket i solen. Om man jämför med en ugn blir det ungefär samma tidsåtgång (10 minuter för att värma upp ugnen + 35 minuter för att baka brödet). Den största skillnaden är att man slipper energiförlusten (och ett olidligt varmt kök!).
Så gjorde jag:
- Blandade en hemmagjord bröddeg
2. Lät degen jäsa tills den var dubbelt så stor (40 minuter)
3. Formade baguetter som jag la i GoSun plåten
3. Stoppade i sonden på min köttermomenter i den tjockaste delen av bröddegen
4. Ställde termometern att larma vid 98°C och ställde ut solköket i solen.
5. Satte mig vid datorn och jobbade tills termometern ringde och brödet var färdigt.