Nyttiga bananpannkakor i solkök

Här kommer två recept på enkla plättar som passar utmärkt som en nyttigare dessert eller till en lyxigare helgfrukost. De kan tillagas i alla sorters parabolsolkök. Vi har inte ännu testat hur receptet fungerar i ackumelerande solkök, men det borde fungera utmärkt förutsatt att tillagningskärlets botten är oljad eller täckt med bakplåtspapper.

Dessa pannkakor är som ett mellanting mellan omelett och traditionella pannkakor. För bästa resultat ska dessa pannkakor tillagas på medelvärme. Om temperaturen är för hög kan de lätt fastna eller förbli kladdiga inuti.

Dagens recept:

Nyttiga bananplättar

Med bara några få ingredienser kan man tillaga förvånansvärt goda plättar. Receptet är fritt från laktos, mjölkprotein, gluten, soya och raffinerat socker.

Ingredienser för 1 portion

1 ägg
1 banan (mosad)
1 tsk kanel (gärna ceylonkanel)
1/2 tsk bakpulver
Smör till stekning

Så gör du

Steg 1. Vispa ihop banan och ägg. Tillsätt kanel och samt bakpulver och vispa till en jämn smet.

Steg 2. Ställ en stekpanna i parabolsolköket och hetta upp lite 1-2 tsk smör i den.

Steg 3. Häll i smeten i stekpannan (c:a 2-3msk per plätt). Det bör räcka till 3-5 plättar. Stek plättarna sakta tills ovansidan börjar stelna.

Steg 4. För försiktigt in en stekspade under en plätt och vänd den. Upprepa med övriga plättar. Låt dem steka färdigt c:a 2 minuter och servera med färska bär.

Veganska bananplättar

Dessa bananplättar är gjorda på kikärtsspad istället för ägg. Kikärtsspad används ofta som vegetabiliskt bindmedel i bakverk och matlagning. Det lämpar sig även till pankakssmet. Var extra uppmärksam då de veganska bananplättarna lättare fastnar i stekpannan.

Ingredienser för 1 portion

1 banan (mosad)
1 dl kikärtsspad
1 msk rismjöl
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel (gärna ceylonkanel)
1/2tsk bakpulver
Rapsolja eller kokosolja till stekning

Så gör du

Steg 1. Vispa ihop banan och kikärtsspad. Tillsätt rismjöl, potatismjöl, kanel, samt bakpulver och vispa till en jämn smet.

Steg 2. Ställ en stekpanna i parabolsolköket och hetta upp lite 1-2 msk olja i den.

Steg 3. Häll i smeten i stekpannan (c:a 2-3msk per plätt). Det bör räcka till 3-5 plättar. Stek plättarna sakta tills ovansidan börjar stelna.

Steg 4. För försiktigt in en stekspade under en plätt och vänd den. Upprepa med övriga plättar. Låt dem steka färdigt c:a 2 minuter och servera med färska bär.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.