Dags för ett nytt kostvänligt recept. Denna veganska färslimpa är god nog att konkurrera med en som gjorts på vanlig köttfärs.
Solbakad vegansk färslimpa
Denna färslimpa får en fin smak och köttig konsistens av svamp. Alla ingredienser går att hitta i en välsorterad livsmedelsbutik (t.ex. Coop, ICA, City Gross, Willys, osv.). Använd gärna ekologiska ingredienser.
Ingredienser
- 1 påse fryst soyafärs (ICA) – c:a 400g
- 1 påse fryst svampmix (ICA) – c:a 500g
- 1 dl kokosmjöl
- Lite havregrädde (t.ex. Oatly iMat eller GoGreen Mat)
- Kryddor (t.ex. 1 tsk vitpeppar, 1 rågad tsk hackad lök, 1 tsk kryddpeppar, 1/2 tsk vitlökspulver)
- Eventuellt lite nyriven muskotnöt efter smak
- 1-2 tsk fiberhusk (malet psylliumfröskal)
Instruktioner
Steg 1. Tina sojafärsen och ställ åt sidan. Tina svampmixen och häll av vätskan i ett mått. Fyll på med havregrädde (Gogreen eller Oatly) tills du får 1,5 dl vätska.
Steg 2. Rör ihop 1dl kokosmjöl med vätskan. Ställ åt sidan och låt svälla 5 minuter.
Steg 3. Under tiden rör du ihop sojafärs och svamp, kryddor och 1-2tsk fiberhusk (malet psylliumfröskal).
Steg 4. Rör sist ner kokosmjölsblandingen och arbeta ihop allt till en deg.
Steg 5. Lägg degen i en lämplig form (det går bra att fylla den med t.ex. ost eller tofu) och baka den.
Bakar du i GoSun Sport (det lilla solköket), lägger du färsen i ett svalt solkök och ställer ut det i solen i c:a 1 timme (använd gärna termometer och värm till en innertemperatur om minst 85°C).
Bakar du i GoSun Grill (det stora solköket), förvärmer du solköket till 3 och ställer sedan in formen. Baka i 1 1/2 – 2 timmar (använd gärna termometer och värm till en innertemperatur om minst 85°C).
Steg 6. Servera med potatismos, sötpotatis, eller en sallad. Vegansk yoghurt (t.ex. soyghurt eller havreghurt) eller lingonsylt passar bra till.