Årets första surdegsbröd i solkök

Vem älskar inte doften och smaken av nybakt bröd? Surdegsbröd kan bakas på vanligt vete eller glutenfritt mjöl.

Med en bra solugn är det dessutom fullt möjligt att baka ett gott bröd utan vare sig ström eller bränsle. Det enda man behöver är bra råvaror och lite tålamod.

Inför brödbaket i videon gjorde jag degen efter ögonmått. Jag blandade surdegsstart, mjöl och vatten till en sammanhängande, men kladdig konsistens och lät den jäsa i 24 timmar. Sedan var det bara att ta fram bakbordet!

Det finns många sätt att skaffa sig en surdegskultur

  • Köp en färsk eller torkad surdegskultur på hälsokosten eller din närmsta livsmedelsbutik
  • Be om lite startkultur från en vän eller kulturdelningsgrupp på Facebook
  • Blanda kefir (både mjölkbaserad kefir och vattenkefir går bra) med mjöl och vänta 12-24 timmar
  • Gör en startkultur från grunden

Det finns redan flera brödrecept på bloggen och jag hoppas kunna dela ännu fler framöver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.