Grilla trots eldningsförbud

Ingen kan ha undgått det varma, torra och soliga väder vi haft de senaste veckorna. På många håll i landet har temperaturen överstigit 25°C. I Göteborg har temperaturen nått drygt 31°C. Det innebär att risken för bränder är stor eller mycket stor i hela Sverige. Många kommuner har därför utfärdat eldningsförbud.

Vad innebär ett eldningsförbud, egentligen? Går det fortfarande att umgås med vännerna kring grillen en varm sommarkväll? I dagens inlägg tar vi en titt på vad eldningsförbudet innebär och diskuterar hur man kan grilla trots förbudet.

Eldningsförbud

MSB definierar eldningsförbud enligt följande:

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden.

Nyckelordet är ”öppen låga”. Det betyder i praktiken ingen grilleld och ingen glöd, men innefattar även t.ex. cigaretter. I vissa fall kan det vara tillåtet att använda gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben. Som det ser ut nu är även dessa förbjudna på många orter i landet.

Vad gäller i min kommun?

Varje kommun fattar egna beslut kring eldningsförbud. Därför bör man vända sin till sin egen kommun för att få reda på vad som gäller just där. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) listar hemsidorna till alla kommuner i Sverige. Här kan du hitta din kommun och få reda på vad som gäller där just du bor. Känner du dig osäker, går det alltid att mejla eller ringa till kommunen för att få ett förtydligande eller en förklaring.

Vad kan man göra istället?

Vill man laga mat eller grilla trots eldningsförbud gäller det att använda metoder utan öppen låga. Nedan är några alternativ:

  • Köp färdig mat från en livsmedelsbutik, korvkiosk, restaurang, osv.
  • Förbered maten hemma och ta med den i en picknick-korg eller matthermos
  • Tillaga maten i en strömlös slow-cooker (Thermokök) som du tar med dig
  • Ta med en förlängningssladd och grilla med elgrill (förutsätter eluttag)
  • Grilla med gasol (om det tillåts)
  • Dra nytta av väderleken och grilla med solljus

Eldningsförbud behöver inte betyda att man måste överge sina middagsplaner, men det finns ju bättre och sämre alternativ. På Solköksbloggen föredrar vi att dra nytta av det fina vädret och helt enkelt grilla med solen.

Grilla med solljus istället för eld

Solkök finns i många olika storlekar och utföranden, men de bästa för det Svenska klimatet är vakuumrörssolkök (solugnar) och parabolsolkök (solgrillar). De kan ofta packas ihop och tas med på campingturen, husbilen, båten eller bara till parken för en enklare picknick.

Solkök med vakuumrör

Vakuumrör är konstruerade som en thermos. All värme ansamlas och stannar kvar på insidan. Utsidan fortsätter att vara sval oavsett den inre temperaturen. Det gör vakuumrörssolkök till några av de bästa solköken på marknaden vad gäller brandsäkerhet. Dessutom kan man uppnå samma temperaturer som i en hushållsugn. Kött, grönsaker, rotsaker, och ris, samt olika sorters bröd, pajer och bakverk gör sig utmärkt i vakuumrör.

 

Vakuumrörssolkök i solköksbutiken

Solkök med djup parabol

Parabolsolkök består av en parabolformad reflektor och en hållare där man kan ställa en kastrull, stekpanna, grillplatta eller annat kärl. Eftersom solens strålar koncentreras till hållaren är det inget annat som blir varmt. Det finns därmed ingen låga, glöd eller gnista som kan spridas. Resultatet är en mycket brandsäker grill som bara använder sig av solljus.

Parabolsolkök finns i alla möjliga storlekar – från små för 3-4 personer upp till stora för 50 personer eller fler. Den viktigaste faktorn för brandsäkerheten är formen på parabolen. En flat parbol fokuserar den koncentrerade värmen till en punkt utanför parabolens radie, vilket kan leda till brandrisk i vissa situationer (t.ex. om man placerar parabolsolköket bredvid något lättantändligt som t.ex. en trävägg och glömmer att täcka över reflektorn).

En djup parabol fokuserar värmen till en punkt innanför parabolens radie – och eliminerar därför risken för att man råkar sätta eld på något som finns bredvid. I solköksbutiken säljer vi i dagsläget bara djupa parabolsolkök eftersom vi anser dem vara säkrast.

Parabolsolkök i solköksbutiken

Källor och vidare läsning kring väder och brandrisk

Oavsett vad du gör när det är varmt och torrt, vill vi rekommendera alla våra läsare att hålla sig uppdaterade kring brandrisker. Följande resurser hjälper dig hålla dig uppdaterad:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.