Värmeretention – genvägen till lyxig vegansushi

Under hållbarhetsdagen i Örebro bjöd Soköksbutiken på vegansk sushi. I dagens inlägg går vi igenom hur man själv lagar god, vegetarisk sushi på ett energisnålt sätt.

Det finns många olika sorters sushi – rullar, riskuddar och skålar med ris och topping. Vissar serveras med rå fisk som topping, medan andra fylls med grönsaker. Endast fantasin sätter gränserna!

Några av de vanligaste formerna av sushi

Detta bildspel kräver JavaScript.

Oavsett vilken sorts sushi det gäller finns det en avgörande huvudingrediens – det rundkorniga och sötsyrliga riset – sumeshi.

Värmeretention – ett mer energisnålt sätt att koka riktigt bra sushiris

Hemligheten till bra sushiris är att ångkoka riset sakta. Det kan göras på olika sätt, men det vanligaste är att använda en elektrisk riskokare eller att koka riset på spisen på låg temperatur. Det finns dock ett mycket bra alternativ till detta – värmeretention.

Värmeretention innebär att man tillagar något på eftervärme. Det räcker med att koka upp riset. Därefter behöver man inte tillföra någon extra energi. Eftervärmen fortsätter att tillaga riset snällt och sakta. Med denna metod kan man få lika bra ris som i den elektriska riskokaren. Samtidigt sparar man en ansenlig mängd energi eller bränsle.

Matlagning med värmeretention är populärt i USA, Australien, Kina och Japan, bl. a. Där använder man ofta strömlösa slowcookers eller isolerade kastruller för att hålla kvar värmen. Om man saknar någon av dessa kan man helt enkelt vira in risgrytan i ett täcke. Det fungerar också, om än inte lika bra.

Utsläppsfritt sushiris

Om du vill vara säker på att din värmekälla är fri från utsläpp gäller det att använda ett solkök (en stor solgrill eller en medlstor solugn) eller en spisplatta som drivs av t.ex. vatten eller vind. Eftersom vädret inte gjorde det möjligt att använda solkök under hållbarhetsdagen, kokade vi upp riset på en kokplatta. I videon nedan visar vi hur man kan gå tillväga om man har tillgång till ett bra solkök och klart väder:

Nog med snack – dags att komma igång med maten!

Nedan följer recept på sushiris och fyllning/topping:

Sushiris (sumeshi)

Till riset

250ml Sushi-ris eller grötris
250ml Vatten


I strömlös slow-cooker:

1. Skölj riset i rent vatten tills sköljvattnet är klart och genomskinligt (c:a 4-5 gånger). Spara gärna vattnet – det passar utmärkt för att vattna växter med.

2. Mät upp ris och vatten i kokkärlet och koka upp. Rör om och se till att det kokar ordentligt.

3. Ställ över kokkärlet i thermosen och stäng locket. Låt riset stå kvar i c:a 25-30 minuter.

4. Förbered smaksättning och topping medan du väntar på riset.

5. Flytta riset till en stor skål. Häll över c:a 1/2 dl smaksättning och vänd ner den i riset. Fortsätt att försiktigt vända riset tills det svalnat så pass att du kan hantera det med händerna (c:a 37°C). Riset är nu färdigt att användas.

På spisen (om du saknar isoleringskärl till kastrullen):

1. Skölj riset i rent vatten tills sköljvattnet är klart och genomskinligt (c:a 4-5 gånger). Spara gärna vattnet – det passar utmärkt för att vattna växter med.

2. Mät upp ris och vatten i kokkärlet och koka upp. Värm en platta på 1:an (lägsta möjliga styrka).

3. När riset kokar, rör om en gång och ställ sedan kokkärlet på plattan med låg värme. Stäng av den andra plattan. Låt riset koka med locket på i 15 minuter. Förbered smaksättning och topping under tiden.

4. Stäng av plattan och ta kokkärlet av värmen. Låt stå i 5-10 minuter.

5. Flytta riset till en stor skål. Häll över c:a 1/2 dl smaksättning och vänd ner den i riset. Fortsätt att försiktigt vända riset tills det svalnat så pass att du kan hantera det med händerna (c:a 37°C). Riset är nu färdigt att användas.

Smaksättning (su)

150ml Risvinäger 2msk Socker 1 tsk Salt 1 bit Konbu-kelp (kan uteslutas)

Snabb tillagning

1. Kombinera alla ingredienser i en liten kastrull eller i en form i ett solkök.
2. Värm sakta och rör om då och då tills salt och socker löst sig.
3. Om du använder konbu, se till att avlägsna det innan blandningen kokar, eftersom det då kan ge ifrån sig en besk smak.
4. Ställ åt sidan.

Långsam (bränslesnål) tillagning

1. Kombinera alla ingredienser i en skål. Täck och låt stå i minst 1 timme (kan med fördel stå över natten i kylen).
2. Ta fram skålen och kolla att socker och salt löst sig ordentligt.
3. Ställ åt sidan.

obs! Smaksättning som blir över kan förvaras i kylskåp.

Fyllning/Topping och dekoration

Ark av nori-sjögräs
Gräslök
Skivad morot
Skivad gurka
Skivad avocado
Groddar (t.ex. alfalfa, ärtskott, rädisskott, osv)
Inlagd, skivad ingefära
(Wasabi)

Falsk tonfisk

Olivolja
Sojasås efter smak (använd svampsoja om du inte använder vanlig soja)
Vattenmelon

1. Skiva vattenmelon i 3cm breda strimlor, c:a 1cm tjocka.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna på hög värme.
3. Stek vattenmelonen på hög värme. Häll på en skvätt sojasås (c:a 1 msk)
4. Stek vattenmelonen tills den mjuknar. Vänd då och då så den inte bränner fast.
5. Ställ åt sidan.

Sushi-svamp

    God svamp (gärna shiitake eller ostronskivling)
    Soja (vanlig soja eller svampsoja)
    Mirin (kan ersättas med vitt vin eller 1tsk honung)


  1. Skiva svampen i ganska breda (2cm om möjligt), men tunna skivor
  2. Stek svampskivorna i lite olja så de börjar mjukna
  3. Stänk lite soja och mirin över svampen efter eget tycke
  4. Vänd svampen några gånger, så den blir genomstekt
  5. Ställ åt sidan

Nigiri

1. Doppa händerna i en skål vatten och forma sedan en kudde av c:a 2msk sushiris. Placera toppingen ovanpå riskudden.
2. Klipp ut en bit nori-ark om 5cm x 1cm. Doppa ändarna i vatten och använd biten för att fästa toppingen ovanpå riskudden. Stryk ut ändarna, så de följer formen på riskudden.
3. Ställ din bit Nigiri-sushi på en fin tallrik.
4. Upprepa steg 1-3 tills du har så många sushibitar du vill.

Maki

1. Placera 1 ark nori på en sushimatta.
2. Doppa händerna i en skål vatten och placera ut c:a 1dl ris på mattan. Det ska täcka c:a 2/3 av den.
2. Placera fyllning efter tycke och smak i mitten. Var sparsam.
3. Fukta kanterna av nori-arket och använd sushimattan för att rulla ihop rullen. Börja med att rulla tills du rullat in biten med fyllningen. Justera sedan mattan och rulla resten av vägen. Kläm åt lite lätt, så arket fäster i sig själv.
4. Använd en tung, vass och fuktad kniv för att skära rullen i maki-bitar. Du kommer behöva skölja kniven i vatten då och då, så ha det tillgängligt.
5. Upprepa steg 1-4 tills du är nöjd med mängden bitar.

Servera sushin på en fin tallrik tillsammans med lite inlagd ingefära, wasabi och groddar. Finhacka gräslöken och strö den över maki-bitarna som dekoration. Du kan även dekorera sushin med chillimajonäs eller en annan sås om du vill. Servera och njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.