Vattenkefir: Gör kolsyrad läsk hemma utan gaspatroner

De flesta av oss gillar läsk och andra kolsyrade drycker, särskilt en varm sommardag eller som ett läskande tillbehör till maten. Om vi ser till de flaskor av läsk vi köper i butik kräver de flesta fungerande leveranskedjor och industriella tillverkningsprocesser. En stor fördel med dem är att de håller väldigt länge i rumstemperatur.

Om vi tillverkar egen läsk hemma med kolsyremaskin eller sifon går det visserligen inte åt någon el för att driva maskinen, men det går åt både el, bränsle och råvaror för att skapa, fylla och leverera patronen till butiken där vi köpte den. Finns det ett sätt för oss att göra vår läsk mer bränslesnål – och mindre beroende av fungerande infrastruktur? Visst gör det! Med hjälp av fermentering.

Fermenterade drycker leder lätt tankarna till alkoholhaltiga drycker som öl, vin och cider, men även mer vardagliga livsmedel är fermenterade. Kaffe, choklad, fil, miso och äkta smör är alla fermenterade produkter. En del av dessa produkter innehåller levande kulturer som är bra för mag-och tarmsystemet, immunsystemet och allmänhälsan. Fermenterad läsk är en av dessa och har blivit mer populärt på senare tid. Vi hittar kombucha i välsorterade livsmedelsbutiker och vattenkefir i hälsokostbutikerna.

Tre olika sorters kombucha – fermenterad läsk baserat på té

Hur står det då till med alkoholhalten? Om sanningen ska fram så innehåller alla fermenterade produkter lite alkohol – fil, choklad, smör, bröd, kanelbullar. Men mängden är så väldigt liten att den varken påverkar smak eller hälsa – det är därför fil, yoghurt och kanelbullar säljs i den lokala ICA-butiken och inte hos Systembolaget. Fermenterad läsk klassas som alkoholfritt. Det gäller även vattenkefir.

Hur gör man?

Du kommer behöva följande:

  • Sockervatten (4msk vitt eller brunt socker per lite vatten) – sockret utgör mat och energi till kulturen
  • Startkultur (aktiverade vattenkefirgryn eller pulveriserad startkultur) – Obs! använder du pulveriserad startkultur följer du instruktionen på förpackningen
  • En ren behållare i glas, t.ex. en ren glasburk
  • En ren bunke eller kanna, gärna i glas eller rostfritt
  • En ren sil i icke-reaktivt material. Plast, glas, emalj och rostfritt stål är icke-reaktiva material. Undvik järn, oförzinkat stål (dvs. stål som kan rosta) och liknande.
  • En ren, trycksäker flaska, t.ex. plastflaska, glasflaska med snäppkork eller glasflaska för kolsyremaskiner som Sodastream eller liknande

Så gör du:

  1. Blanda ner socker i kokande vatten. Använd gärna kokande vatten för att få sockret att lösa sig snabbare. Täck och låt svalna. Häll över det avsvalnade vattnet i behållaren.
  2. Tillsätt startkulturen och täck över behållaren. Låt stå i rumstemperatur i 48 timmar.
  3. Sila av startkulturen och häll upp vätskan i en trycksäker flaska. Tillsätt frukt eller bär (gärna jordgubbar, blåbär, mango eller passionsfrukt). Använder du pulveriserad startkultur, följ instruktionerna på förpackningen.
  4. Låt stå i 12-24 timmar i rumstemperatur och ställ sedan in drycken i sval eller kyl. Det är viktigt att kyla ner drycken då kolsyran kan få den att bubbla över när du öppnar flaskan.
  5. Häll upp och njut.

Var hittar jag startkultur för vattenkefir?

Jag rekommenderar startkultur från Grönt Levande i Västerås, men det går även att beställa startkultur på nätet via t.ex. Amazon, Culturesforhealth eller Kefirko. Grönt Levande delar våra värderingar vad gäller produkter – de säljer enbart sådant som de själva använder och kan stå för.

Var kan jag lära mig mer?

Kurser hålls hos bl. a. Surtantens Syrade (inte bara vattenkefir) och Grönt Levande.
Bra böcker i ämnet är Stora boken om fermentering av Jenny Neikell och The Art of Fermentation av Sandor Ellix Katz. Dessa böcker går att låna från de flesta bibliotek i Sverige.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.