Kan man verkligen använda solkök på vintern?

Ja, det kan man faktiskt! Resultatet beror på vädret, solens läge på himlen och vilken typ av solkök du använder. Man uppnår dessutom bättre prestanda om det är snö på marken. Det beror på att snön reflekterar energin från solen, så mer av den når solköket.

På en vindstilla och solig vinterdag kan ett korrekt vinklat parabolsolkök snabbt bli varmt och prestera nästan lika bra som en kokplatta. Då kan man t.ex. koka gröt, precis som jag gjorde den 20:e Januari, 2019:

Det går naturligtvis även bra att använda vakuumrörssolkök under vintern. De ackumelerar värme och är därför mindre känsliga för snabba väderförändringar. De kommer dock ta lång tid att värma upp, vilket kan öka tillagningstiden med 25-50%. God planering och gott om snö på marken kompenserar. Dessutom fungerar vakuumröret som en thermos. När det väl blivit varmt håller det värmen länge. Då kan man baka potatis eller ta sig en rykande varm kopp té, trots kylan.

Solbakad potatis i Gosun Go
Vattenkokning i första generationen av Gosuns vatteninsats till Gosun Sport – The Brew

Här kommer 5 tips för bästa prestanda i ditt solkök under vintermånaderna

  • Använd din kreativitet för att rikta ditt solkök rätt. Om ditt vakuumrörssolkök inte riktigt klarar vinkeln kan du ställa det i en backe eller luta det mot några böcker. Parabolsolkök brukar gå att vinkla tillräckligt, men det kan underlätta att ställa dem på ett bord.
  • Räkna med c:a 25%-50% längre tillagningstid i December-Januari om du använder vakuumrörssolkök. Planera i förväg och kom ihåg att det går bra att göra annat medan maten tillagas.

  • Vill du spara tid, använd ett parabolsolkök. Solköket blir varmt direkt. Därefter tar det c:a 10-15 minuter att koka vatten.

  • Välj soliga dagar med klar himmel och få eller inga moln. Bästa prestandan får du mellan c:a 10:00 – 14:00.

  • Var inte rädd att experimentera! Det krävs några försök för att bli riktigt bra på att laga mat med solen. Om det inte blev riktigt rätt – försök igen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.