Kan man använda Ecozoom La Plancha inomhus?

Four people cooking on the Ecozoom La Plancha stove

Ecozoom La Plancha är en större version av Ecozooms små vedspisar. Den fungerar mer som en traditionell vedspis och gör det möjligt att ha flera kokkärl på spisen samtidigt. En skorsten medföljer så man slipper få rök i ansiktet medan man lagar mat.

De allra flesta använder den utomhus, på en uteplats, eller under ett terasstak. En liten andel användare har också valt att installera spisen inomhus i sin stuga eller sitt gårdshus.

Videon nedan är ett exempel på det vanligaste sättet att sätta ihop och använda Ecozoom La Plancha:

Under tak/vindskydd:

Hur installerar man Ecozoom La Plancha inomhus?

Även om de allra flesta använder Ecozoom La Plancha utomhus, finns det ett fåtal som installerat den inomhus. De har då kopplat spisen till sin existerande skorsten på egen hand eller med hjälp av en hantverkare. Eftersom de ofta installerat den utan att ta hjälp hantverkare finns det ingen officiell instruktion från Ecozoom för denna process. Man gör det på egen risk.

Skulle du vilja installera din Ecozoom La Plancha inomhus gäller följande rekommendationer:

  • Se till att följa lokala regler kring byggtillstånd, mm.
  • Placera din Ecozoom La Plancha på en väl ventilerad plats
  • Ställ spisen på en brandsäker yta
  • Montera ihop spisen med din inbyggda skorsten
  • Ta hjälp av en erfaren hantverkare

Eftersom vi har hårdare regler i Sverige jämfört med t.ex. USA och Sydafrika kan jag inte nog betona vikten av att ta hjälp av en kompetent hantverkare. Du bör även ta kontakt med en skorstensfejare för att göra en bedömning av din skorsten innan du börjar. Obs! Om du inte har möjlighet att ta hjälp av en hantverkare eller skorstensfejare bör du inte försöka installera spisen inomhus.

Med det sagt vore det lämpligt att utgå från samma metod som används för att installera en vedspis eller kamin. Jag har därför tagit fram lite informativa källor som jag hoppas kan hjälpa dig på vägen:

På Freedomtravels reseblogg finns det här inlägget om att installera en traditionell vedspis. Det är något av det närmsta man kan komma en instruktion för att tryggt installera Ecozoom La Plancha inomhus (det är ju trots allt en slags vedspis):

Bolists hemsida finns lite allmän DIY-vägledning för att koppla en spis/kamin till en skorsten.
https://bolist.se/guide/braskamin/

Skorstenshantverkarna har en del riktigt bra frågor och svar på sin sida:

https://skorstenshantverkarna.se/fragor-och-svar

Lycka till med din Ecozoom La Plancha!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.