Vägen framåt

Brexit, pandemi, logistikbekymmer och krig. Allt detta har vi fått hantera på bara några år, men nu går det inte längre. På grund av det som sker i omvärlden tvingas Solköksbutiken nu lägga försäljning av solkök, strömlösa slowcookers och bränslesnåla vedspisar på is på obestämd framtid. Verksamheten kommer istället fortsätta med kurser och mer innehåll på webben och i sociala medier. I det här blogginlägget går jag igenom vad som hänt och hur verksamheten kommer förändras framöver.
Solköksbutiken började som blogg och informationskanal. Det arvet kommer vi bygga vidare på med mer och bättre innehåll, ny kursverksamhet och större fokus på hur man kan nyttja bränslesnål och bränslefri matlagning i sin vardag.

Ni kan hoppa till de olika delarna i det här blogginlägget:

Nuläget: En perfekt storm

Pandemin har varit tuff för oss alla med isolering, inkomstbortfall och kanske även sjukdom hos en själv eller närstående. För företagare har det även inneburit ökade leveranskostnader, långa fördröjningar och oförutsägbarhet.

Mina leverantörer har nu fördröjningar på upp till 5 månader. Då de flesta av dem är småföretagare har de även tvingats anpassa sig genom att jobba mer. Det har gjort att kommunikationen blivit svårare att upprätthålla och att det nu kan dröja veckor att få ett svar där det tidigare räckt med ett enda, enkelt telefonsamtal eller direktmeddelande.

Samtidigt har jag haft problem med mina egna kommunikationskanaler som innebär att meddelanden inte alltid nått mig så snabbt som de borde.

Som det är nu kan jag varken garantera leveranser inom rimlig tid eller tillhandahålla den grad av service jag anser borde vara självklar. Dessutom har jag inte råd med driftskostnaderna för lagerhållning, webbutik och regelefterlevnad i längden om jag inte kan sälja något. Jag är därför tvungen att lägga försäljningen på is tills vidare.

Den nuvarande situation är något som även tagits upp av Sveriges Radio. Det ger ju en viss tröst att veta att man inte är ensam, men det är fortfarande väldigt tufft att vara småföretagare just nu. Det tar emot att behöva fatta det här beslutet.

Vad händer nu och hur påverkar det mig?

Jag kommer inte stänga ner hela verksamheten, men det kommer inte vara möjligt att beställa solkök, strömlösa slowcookers och vedspisar via webbutiken tills vidare. Alla som lagt beställningar fram t.o.m. den 15:e Maj, 2022 kommer jag personligen se till får sina produkter, oavsett hur lång tid det tar.

Alla produktgarantier, regler om öppet köp och reklammation gäller som vanligt. Både jag och produkttillverkaren kommer fortsätta tillhandahålla support och stöd till både gamla och nya kunder så långt det är möjligt.

Har du inte fått svar på ett meddelande du skickat eller inte hört från mig, tveka inte att ringa mig personligen på 073-580 43 37.

Var hittar jag dessa produkter under tiden?

För de av er som vill köpa solkök/solugnar av märket GoSun kan ni göra det direkt av Franska Solar Brother. De har tagit över hanteringen av GoSuns centrallager i Europa och har därmed den mest robusta tillgången på kontinenten just nu.

Är ni istället intresserade av den lokalt producerade, hållbara och användarvänliga solgrillen SunPlicity kan ni beställa direkt av min vän Alain Bivas i Frankrike.

Vill ni köpa strömlösa slowcookers går de att beställa direkt från Brittiska Mr D’s Cookware. Tänk på att frakt och tullavgifter tillkommer.

Vill ni köpa en Ecozoom vedspis kan ni beställa dem direkt av Brittiska Slick Solar Stove UK. Frakt och tullavgifter tillkommer.

Hur kommer solköksbutiken förändras?

Verksamheten kommer fortsätta, men den kommer se lite annorlunda ut

1. Lär dig laga bränslesnålt och bränslefritt med Solköksbutikens kurser

Vi kommer snart börja erbjuda kurser och föredrag om resurseffektiv matlagning för beredskap, hållbarhet och resiliens. Mer information om kurser och föredrag kommer inom kort.

2. En Svensk och en Internationell del av Solköksbutiken

Vi delar upp den svenska och den internationella delen av verksamheten. Vårt svenskspråkiga innehåll kommer fortfarande finnas på skaffasolkok.nu och i vår svenska Youtube-, Facebook- och Instagramkanal. Allt Engelskspråkigt material kommer vara kopplat till cookgreatfoodanywhere.com och vår internationella Youtube-, Facebook- och Instagramkanal.

3. Mer relevant innehåll

Vi publicerar mer regelbundet på bloggen och i sociala medier. Under pandemin filmedes väldigt mycket material, men endast en liten mängd blev färdigt. Vi kommer istället släppa det materialet nu.

Vi kommer även släppa en ny videoserie på vår Svenska Youtube-kanal där fokuset ligger på bränslesnål och bränslefri matlagning för hushållning, beredskap, äventyr och resiliens.

Vi uppdaterar även vår Patreon-kanal. Vill du vara med och stötta det vi gör är du varmt välkommen dit.

4. Spridning av kunskap, medvetenhet och teknik

Vi fortsätter arbeta för att fler företag i Sverige ska tillverka och sälja solkök, matlagningstermosar och annan bränslesnål matlagningsteknik då vi är övertygade om att det finns ett verkligt behov av dem i dagens samhälle.

Vi fortsätter därför att förmedla kontakt med tillverkare och distributörer i Europa och resten av världen.

Tack för att ni hängt med så här länge!
Soliga hälsningar
Solkocken Sara Hjalmarsson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.