Lista på Innertemperaturer

Genom att använda en enkel köttermometer blir matlagning med solkök lätt och lekfullt. Stick in sonden i maten, ställ in måltemperaturen och låt solköket sköta sig självt (kolla vinkeln 1-2 gånger per timme för att se till att det får optimalt med sol). Här finner du några av de vanligaste innertemperaturerna för kött, bröd och vegetabilier.

60°C är minimum för livsmedelssäker varmhållning. Därför rekommenderas att innertemperaturen bör vara minst 65°C.

Kött, fågel och fisk

Lamm och nöt:
Rare (blodigt):
52-54°C
Medium Rare: 55-60°C
Medium: 58-68°C
Well done (välstekt): 70°C

Hamburgare: 60-65°C

Varmkorv, kokkorv, grillkorv, etc. 65-75°C
Råkorv: 72°C

Fläsk: 70-80°C

Kyckling och kalkon (delar utan ben): 72°C

Kyckling och kalkon (delar med ben): 82°C

Fisk: 52°C, med undantag av marulk (48-50°C) och tonfisk (32-50°C)

Bröd och bakverk

För att vara på säkra sidan kan man låta brödet uppnå en innertemperatur på 98°C. Då kan man vara säker på att både ljust och mörkt bröd, samt bullar är färdiga.

Vitt bröd: 92°C

Ljust bröd: 94°C

Mörkt bröd: 96°C

Sockerkaka: 98°C

Bullar: 98°C

Kladdkaka: 80-82°C

Vegetabilier och ägg mm

Ägg: 70-75 grader (bör ej överstiga 80°C)

Potatis 94°C för färskpotatis och 96°C för vinterpotatis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.