Genom att använda en enkel köttermometer blir matlagning med solkök lätt och lekfullt. Stick in sonden i maten, ställ in måltemperaturen och låt solköket sköta sig självt (kolla vinkeln 1-2 gånger per timme för att se till att det får optimalt med sol). Här finner du några av de vanligaste innertemperaturerna för kött, bröd och vegetabilier.
60°C är minimum för livsmedelssäker varmhållning. Därför rekommenderas att innertemperaturen bör vara minst 65°C.
Kött, fågel och fisk
Lamm och nöt:
Rare (blodigt): 52-54°C
Medium Rare: 55-60°C
Medium: 58-68°C
Well done (välstekt): 70°C
Hamburgare: 60-65°C
Varmkorv, kokkorv, grillkorv, etc. 65-75°C
Råkorv: 72°C
Fläsk: 70-80°C
Kyckling och kalkon (delar utan ben): 72°C
Kyckling och kalkon (delar med ben): 82°C
Fisk: 52°C, med undantag av marulk (48-50°C) och tonfisk (32-50°C)
Bröd och bakverk
För att vara på säkra sidan kan man låta brödet uppnå en innertemperatur på 98°C. Då kan man vara säker på att både ljust och mörkt bröd, samt bullar är färdiga.
Vitt bröd: 92°C
Ljust bröd: 94°C
Mörkt bröd: 96°C
Sockerkaka: 98°C
Bullar: 98°C
Kladdkaka: 80-82°C
Vegetabilier och ägg mm
Ägg: 70-75 grader (bör ej överstiga 80°C)
Potatis 94°C för färskpotatis och 96°C för vinterpotatis