5 tips för att bli sommarens solkökshjälte

Att laga mat med solkök kan verka annorlunda och krångligt, men med ett par små knep kan det bli enklare och mer bekvämt än att stå vid spisen. Här kommer 5 enkla tips som gör dig till en hjälte vid solköket.

DCIM100GOPRO
En enkel köttermometer köpt på COOP.

1. Skaffa en Köttermometer
Se när maten är klar genom att mäta dess innertemperatur – eller ställ termometern att ringa när maten når rätt temperatur. Skaffa en termometer med en sladd som passar i ventilationshålet till din GoSun Sport. De finns att köpa för mellan 100 – 200 kr i de flesta välsorterade livsmedelsaffärerna, samt hos Jula, ClasOhlsson, Kjell o Co., m.fl.

Stick in sonden i en bit mat och ställ termometern att larma vid rätt temperatur. Nu kan du göra något roligare under tiden – kanske fånga storgäddan, leka med barnen/barnbarnen eller bara njuta av vädret!

Olika innertemperaturer passar till olika rätter. Kolla temperaturlistan här

Skydda ditt solkök och håll det rent med hjälp av lite bakplåtspapper..

2. Använd bakplåtspapper, en silikonmatta eller fyrkantiga muffinsformar
Använd bakplåtspapper på din plåt. Då blir den betydligt lättare att göra ren! Det gör det också möjligt att baka bröd, kakor och småbullar i ditt solkök.

Att använda sig av bakplåtspapper/smörpapper och liknande förlänger även livslängden på ditt solkök genom att minska slitaget på vakuumröret och plåtarna.

 

SMHIs Väderapp

3. Skaffa SMHI:s väderapp
Solköket fungerar även i molnigt väder, men det kan ta lite längre tid för maten att bli klar. Håll koll på solskenet och planera därefter med denna gratis app från SMHI. Vi rekommenderar inte att man använder solköket då det är mörkt, mulet och regnigt flera timmar i sträck (dvs. renodlat inomhusväder).

 

Använd solkök - spara vatten.
Använd solkök – spara vatten.

4. Dra ner på vätskemängden
Det behövs väldigt lite vätska när du lagar mat i ditt solkök. Frukt och grönsaker ångkokas utan att du behöver tillsätta något vatten överhuvudtaget. Till havregrynsgröt brukar det räcka med knappt 2 dl per portion. Till ris, bönor och linser kan du ofta använda 25% mindre vätska än receptet kräver.

 

Släpp ut ångan för att få stekyta
Släpp ut ångan för att få bättre stekyta

5. Släpp ut ångan för att få bättre stekyta
När du fått upp temperaturen på maten och det kommer ånga ur ventilen, kan du dra ut plåten 1-2cm för att minska fuktigheten i solköket och få fin, jämn stekyta på din mat.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.