Tillgången på solljus kan ibland vara opålitlig. Vissa dagar kan det kännas omöjligt att få jämn tillgång på sol och därmed värme till matlagning. Om man istället ta vara på den värme som finns blir det möjligt att hålla en jämn temperatur även om solen går i moln.

Solköken GoSun Sport och GoSun Grill kombinerar effektiv uppvärmning med värmeretention genom sitt vakuumrör. Därför är det möjligt att varmhålla den färdiga maten även om man flyttar solköket inomhus eller till skuggan. Men det finns en teknik med ännu bättre förmåga att hålla kvar värmen – thermokök .
Thermokök/Matlagningstermos

Thermokök består av ett eller fler kokkärl och en isolerad behållare. Till skillnad från solkök kräver de en traditionell värmekälla (spisplatta, eld, gas, osv.) för att värma grytorna med dess innehåll. Efter 10-15 minuters puttrande på spisen ställer man ner den heta grytan i den isolerade behållaren och stänger locket. Innehållet fortsätter sedan sjuda i upp till 8 timmar.
Var hittar man thermokök?
Thermokök finns att köpa i många delar av världen, men det är nästintill omöjligt att hitta bra thermokök i Sverige. Nedan har jag listat några bra varumärken:
Mr D’s Cookware (Storbrittanien) – Kvalité i absolut världsklass och smidig design. Vi överväger att börja sälja dessa i Solköksbutiken.
The Wonderbag (Sydafrika) – Enkelt, billigt och effektivt thermokök i tyg.
Thermal Cookware (Australien) – Mycket lik Mr D’s Cookware. Thermomatlagning är mycket populärt i Australien, Asien och Nordamerika.
Vi kommer skriva mer om thermokök på vår blogg under 2017. Håll utkik efter nya artiklar, tips och recept framöver.